Uitreiking jaarboek 2022
Nieuw jaarboek heemkundekring ‘Het Land van Gastel’ smaakt naar meer: ‘Genoeg verhalen voor volgend boek’: aldus Wim van den Broek.
Het 38e jaarboek van heemkundekring Het Land van Gastel is gepubliceerd en uitgereikt! Het is een bonte aaneenschakeling van boeiende verhalen en verrassende ontdekkingen uit de Gastelse historie geworden. ,,Genoeg verhalen roepen nu al vragen op om een volgend boek mee te vullen’’, zegt eindredacteur Kees Rademakers.
Een oude schooltas en een zakhorloge
Zelf stuitte hij na een schenking van een oude schooltas en een zilveren zakhorloge aan het heemmuseum op de geschiedenis van Adrianus Eemans, een Gastelse loteling, die in de Franse tijd toetrad tot het leger van Napoleon. ,,Genealogisch is het interessant om de gangen van deze Eemans na te lopen, maar uit de schotboeken van weleer kwam ook veel informatie over zijn leefomgeving.’’
Piet Akkermans “De Steur”
Recht voor zijn raap schreef Piet Akkermans alias De Steur zijn familiegeschiedenis op. Samen met z’n vrouw Jo dreef hij een witgoed-winkel op de Meir.
Dick van Zuilichem, de masseur
Fysiotherapeut Dick van Zuilichem verhaalt over zijn komst naar Gastel, waar hij als ‘de masseur’ werd beschouwd.
Eerste Wereldoorlog en nog meer
Verder terug in de tijd gaat Paul van Dommelen, die de belevenissen van zijn opa als korporaal in de Eerste Wereldoorlog optekent. De prilste geschiedschrijving van Gastel is een geslachtsboek De Pottere, waarvan het originele exemplaar boven water is gekomen. Andere bijdrages gaan over het oorlogsdagboek van Nell Akkermans, de twee pompen op de Markt, het helaas verdwenen landgoed Sterrenbosch achter Het Hof en de 18e eeuwse pastoor Stephanus Egidii, die verschillende vrouwen in de parochie bezwangerde.
Piet Peeters beschrijft de historie van de inmiddels verdwenen lindeboom op de Markt, waar zijn voorvaderen een prominente rol in vervulden. Rien Voorbraak geeft daar een vervolg aan met een beschrijving van alle herdenkingsbomen in het dorp.
Aanstaand archeoloog Sietze van As komt tot een verrassende ontdekking over het verzwolgen dorp Nieuw Gastel en zo baart het 273 pagina’s dikke jaarboek opzien. Rademakers concludeert in zijn voorwoord dat lokaal erfgoed schier onuitputtelijk is.
Recente reacties