Heemkundereisje Schoonhoven, 26 September 2024

HEEMKUNDEKRING ‘HET LAND VAN GASTEL’

vertrekt donderdag 26 september 2024 richting Bergambacht en Schoonhoven 
 

We gaan dit jaar naar de Krimpenerwaard, een gebied in Zuid-Holland dat wordt omsloten door de Hollandsche IJssel, de Lek en de Vlist. Het gebied vormt het Groene Hart van Holland midden in de economisch belangrijke Zuid-Hollandse Delta. 
De Krimpenerwaard is onder meer bekend om haar kaas en zilver. 
En voor de kaas gaan we nu naar kaasboerderij Schep in Bergambacht en voor het zilver bezoeken we natuurlijk het alom bekende Schoonhoven. 

 

We vertrekken eerst naar Kaasboerderij Schep:  

Hier zorgen ze dagelijks voor ruim 600 melkkoeien en 450 stuks jongvee. De dames lopen als het even kan tijdens het weideseizoen iedere dag buiten. Zij produceren jaarlijks ruim 6.000.000 liter melk, waar zij de lekkerste kazen van maken voor de nationale én internationale markt. Na de koffie krijgen we een rondleiding op de boerderij!

Ze vertellen graag alles over de koeien en kalfjes en de wijze waarop ze voor hen zorgen. U ziet welke moderne technieken tegenwoordig bij het boerenbestaan horen, kijkt bij de melkcarroussel én bezoekt hun moderne kaasmakerij. En natuurlijk mogen we de kazen ook proeven en kopen. 
 
We gebruiken de lunch op de kaasboerderij en gaan hierna richting Schoonhoven.  
 
Het bezoek aan het zilvermuseum met gids: 
Schoonhoven staat bekend als Zilverstad en is bijna 700 jaar oud. Nadat de kasteelheren in de 14e eeuw opdracht gaven aan de eerste zilversmeden heeft de stad zich ontwikkeld tot een uniek centrum van zilverambacht, -industrie en -kunst.  

In Schoonhoven vind je het nationale zilvermuseum, ‘s-werelds grootste collecties 
Nederlands en Schoonhovens zilver en de enige zilvervakopleiding van ons land. Hier krijgen we een rondleiding met gids. 
 
Dan is er koffie en bereiden we ons voor op een korte stadswandeling in Schoonhoven. 
 
Een stadswandeling met gids in Schoonhoven:

Zilverstad Schoonhoven is een charmant en idyllisch stadje, gelegen aan de rivier de Lek in het Groene Hart.  Eenmaal binnen in het schilderachtige stadje ontdekt u pittoreske straten met fraaie oude woonhuizen en monumentale gebouwen en wandelt u langs de overblijfselen van de vestingwerken.  
 
We sluiten ons bezoek aan Schoonhoven af en vertrekken ‘Aon Ruis’ waar we in het Dorpsmuseum het warm en koud buffet geserveerd gaan krijgen en kunnen bijpraten over van alles en nog wat. 
  
Het geplande volledige programma voor 26 september: 

 

Vertrek richting Bergambacht vanuit de bushalte bij ‘t Veerhuis 

08.15 uur
Koffie met iets erbij,  Kaasboerderij Schep Bergambacht   9.30 uur – 10.00 uur
Rondleiding kaasboerderij inclusief proeverij 10.00 uur – 11.45 uur
Lunch bij kaasboerderij Schep 11.45 uur – 12.45 uur
Vertrek richting zilvermuseum Schoonhoven 12.45 uur – 13.45 uur
Bezoek zilvermuseum Schoonhoven met gids 13.45 uur – 15.00 uur
Koffie met iets erbij 15.00 uur – 15.30 uur
Stadswandeling Schoonhoven  15.30 uur – 16.45 uur
Vertrek richting Oud Gastel, ‘Aon Ruis’ 16.45 uur – 18.00 uur
Borrelen en eten (buffet) in het Dorpsmuseum 18.00 uur – 21.00 uur


   
Kosten reisje:
We rekenen voor het reisje, voor leden en niet-leden, € 90 per persoon.  
Diegenen die ’s avonds in het museum alleen willen aanschuiven voor het eten en een gezellig onderonsje, betalen € 30 per persoon. 
 
Aanmelden:
U kunt zich tot en met 16 september voor deze excursie opgeven.  
•    via email hetlandvangastel@ziggo.nl
•    op zaterdagen en dinsdagen tussen 10.00 en 12.00 uur in Dorpsmuseum 
‘In De Drie Snoeken’, Dorpsstraat 50 te Oud Gastel; 
•    telefonisch bij de Reiscommissie: Rumon Bus: 0165 – 511886 of Jan Vermeeren 06 – 10545853. Zij zijn ook voor nadere inlichtingen bereikbaar.  
 
Bij het aanmelden kunt U eventuele dieetwensen doorgeven. 
 
Betalen:
Maakt u bij voorkeur het verschuldigde bedrag over naar:  Rabobank NL52RABO 0141 1371 26 ten name van Heemkundekring ‘Het Land van Gastel’. 
Contant betalen blijft natuurlijk ook mogelijk. 
 
Deelnemers met een museumkaart krijgen € 10 korting.